Saturday, February 25, 2012

Kek Lapis Betawi


Bhn²
15 biji kuning telur

4 biji putih telur

200 gm mentega

100 gm tepung gandum

225 gm gula halus
4 camca besar susu pekat ( Carnation/
cap junjung )

50 gm Badam hancur

2 camca kecil rempah kuih

2 camca kecil(tsp) esen vanilla
secubit Cream of tartar
sedikit marjerin cair utk melapis

Cara²
  1. Didihkan air kukusan sebelum mengukus kek dan tutup penutup pengukus dengan aluminium foil semasa mengukus kek.
  2. Mentega dan gula d putar sehingga kembang.
  3. Kemudian masukkan kuning telur dan putar lagi
  4. Masukkan pula susu pekat dan putar sebati.
  5. Setelah itu.. masukan tepung dan badam hancur dan esen vanilla. Putar hingga adunan sebati.
  6. Mangkuk yg lain putar putih telur bersama cream of tartar tadi sehingga kembang & keras (merangue)
  7. Adunan Putih telur tadi dmskkan kedlm adunan mentega dan d gaul rata.
  8. Ambil sedikit adunan dan ratakan d dalam loyang bersaiz 8" yang telah d lapis dengan aluminium foil. Kukus sehingga masak.. Setelah adunan tadi masak.. . Tekan secara lembut dengan sudu plastik.
  9. Sapukan mentega cair & Lapis dengan adunan dan lapis lagi d atasnya.. Buat begini sehingga adunan habis.

~ Kek Kukus Lapis Asam Manis... ~

Bhn²
5 biji telur
250 gm mentega
1 3/4 cawan biskut Cream Crackers yang telah d kisar halus
1/2 cawan gula halus
1/2 tin kecil susu pekat ( Carnation /cap junjung )Saya bubuh dlm 194 gm
1 tsp esen vanilla
1 tsp baking powder
Haw Flakes secukupnya
Pewarna hijau, merah dan kuning (saya guna orange)

Cara²
  1. Didihkan air kukusan sebelum mengukus kek dan tutup penutup pengukus dengan aluminium foil semasa mengukus kek.
  2. Mentega dan gula d putar sehingga kembang.
  3. Kemudian masukkan telur dan putar lagi
  4. Campurkan baking powder dan putar. Masukkan pula susu pekat dan putar sebati.
  5. Setelah itu.. masukkan cream crackers kisar dan esen vanilla. Putar hingga adunan sebati.
  6. Bahagikan adunan kepada 2 atau 3 bahagian ( terpulang pada citarasa masing² yer nak 2 atau 3 bahagian ).
  7. Warnakan setiap bahagian dengan warna yang berbeza.
  8. Ambil sedikit adunan hijau dan ratakan d dalam loyang bersaiz 8" yang telah d lapis dengan aluminium foil. Kukus sehingga masak.. Setelah adunan hijau masak.. cucuk beberapa lubang dengan lidi. Tekan secara lembut dengan sudu plastik.
  9. Lapis dengan haw flakes dan lapis lagi d atasnya dengan warna kuning atau hijau.. Buat begini sehingga adunan habis.

Tuesday, February 14, 2012

DONAT COKLAT RICE

Semalam anak2 sibuk menyuruh mama dia buat Donat....hahaha(gelak dulu yek) bkn aper malas nak wat Donat ni.Kekadang buat sampai 2x... coz tak naik, kadang2 sampai aku pun naik geramm dan benggang gak...tak pe anak punya pasal, buat jugak ler. Mendonat memang mudah. (bkn aper cuaca kat sini walau pun musim summer angin sejuk giler....)
Pasal hias tu ikut suka masing2lah nak tabur coklat/Pink kaa, krim ke atau gula saja.

BAHAN-BAHANNYA :-)

1 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 camca besar susu tepung
1 1/2 camca besar gula halus @ gula kastor
1 1/2 camca besar lemak sayur (shortening)
1/4 camca teh garam halus
100 ml air suam*
1 camca teh instant yeast @ ibu roti*(*disatukan dan kacau rata, biar hingga berbuih)
Sedikit lagi air (tambahan)
Gula halus/Caster sugar untuk salut donat

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Dalam satu bekas, satukan tepung, susu tepung, gula halus, lemak sayur dan garam halus, gaul rata dan tuang bancuhan yeast tadi. Gaul rata, jika kurang air, tambah sedikit lagi dan gaul hingga menjadi doh yang tidak melekat di tapak tangan dan juga mangkuk.
  2. Tabur tepung pada meja kerja, letak doh tadi dan canai setebal 1/2 inci dan terap guna acuan donat, alih atas loyang yang telah ditabur sedikit tepung. Buat hingga siap, tutup permukaan donat dengan kitchen towel bersih dan letak di tempat suam selama 45 minit.
  3. Goreng dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan pada kedua2 bahagian. Angkat dan toskan, letak atas paper towel. Salut dengan gula halus, boleh hidangkan....

Wednesday, February 8, 2012

ORANGE + CHOCO RICE MUFFINS

Sumber : MamaFaMi

Ingredients :

2 cups all purpose flour
2 tablespoons baking powder
1/2 teaspoon salt
1 cup sugar / saya guna 3/4 cup saja
1 cup fresh milk
4 tablespoons margarine - melted
1 large egg - lightly beaten
1/2 tablespoon vanilla essence
Enough chocolate rice

Method :

1. Sift flour, baking powder and salt. Add sugar and stir with a whisk to mix.
2. In another bowl, add fresh milk, melted margarine, egg and essence. Mix well using a whisk.
3. Pour the mixture into the dry ingredients and mix using a mixer. Do not over mixed.
4. Spoon the mixture into the prepared tin lined with papercups till 3/4 full.
5. Bake in a preheated oven at 180 C for 20 minutes.

Monday, February 6, 2012

Choco Cheese Marble Cupcake

Lihat ler si haikal dah tak sabar nak makan cup-cakes....

Bahan A
250 gram mentega
250 gram gula kaster
6 biji telur
300 ml susu segar
60 gram serbuk koko, diayak
360 gram tepung gandum
2 sudu teh baking powder, diayak

Bahan B
250 gram krim keju
60 gram gula kaster
1 sudu teh esen vanilla
1 biji telur

Cara:
1. Pukul butter dan gula. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Masukkan tepung, serbuk koko dan baking powder yang telah diayak. Kemudian masukkan susu segar. Gaul rata.

2. Dalam bekas yang lain, pukul kesemua bahan bahan B hingga kembang.

3. Masukan dalam plastik dan potong hujungnya. Pipekan sedikit Bahan A dalam setiap cup. Kemudian pipekan sedikit Bahan B. Pipekan semula bahan A. Dan baki bahan B diletakan sedikit di atas kek sebagai hiasan.

4. Bakar di oven 180 deg C - selama 25 -30 mins. Terus dihidang. Boleh dimakan panas-panas.

**Resepi asal Intan ambil dari Dapur Kak Mai. Maaf yea saya copypaste Dcni.

Saturday, February 4, 2012

Kuih Lopes


Kuih Lopes
resepi : tulip77@myresipi.com

Bahan-bahan ( saiz sedang2 dpt 24ketul )
  • 2 cawan beras pulut
  • 2 cawan santan cair
  • 1/2 cawan air pandan (dikisar)
  • 1 st air kapur (tak letak)
  • 1/2 sdt garam
  • beberapa titik pewarna hijau (letak pandan paste)
  • kelapa parut yg di gaul dengan sedikit garam
*** air gula ***
  • 3 ketul gula melaka
  • 5 sb gula
  • 3 cawan air
  • 1 helai daun pandan
Cara-cara
  1. Cuci beras pulut,rendam beras pulut dgn air selama 3jam, masukkan juga pewarna hijau & air kapur. Kisar daun pandan bersama 1/2 cawan air dan tapiskan airnya.Kemudian toskan dan masukkan dalam loyang. Kukus selama 20minit. Lepas tu, masukkan santan & air pandan kukus lagi selama 30minit.
  2. Alas bekas 4segi/bulat dengan plastik/daun pisang. Ambil pulut tekan padat2 dgn plastik/daun pisang. Biarkan sejuk,kemudian potonglah ikut bentuk yg anda suka. Kemudian golekkan dalam kelapa parut.
  3. Semasa kukus pulut,boleh buat air gula. Masukkan semua bahan dalam periuk,bila dah mendidih kecilkan api dan masak hingga agak likat. Bila dah sejuk boleh dimakan bersama pulut.
*** air gula nih bergantung pada saiz gula melaka yg anda gunakan, jika guna yg besar blh kurangkan gula.

Friday, February 3, 2012

Strawberry Cheese Cake


Ingredients for Strawberry Topping :
400gm strawberry puree
150gm strawberry jam ( I used Smucker Low Sugar Jam)
*combine both ingredients and beat to well mixed, then spread over the top of the cream filling.

Ingredients for Base:
150gm digestive biscuit/'tiger' biscuit
2 tbsp ground roasted hazelnut
80gm butter, melted
(combine all and mix well, then press mixture onto a 8" springfoam pan and refrigerate for 30mins)

Ingredients for Fillings :
500gm cream cheese, softened
300gm yogurt/sour cream
1/2 cup honey
1 cup strawberry pureed
1-1/2 tbsp gelatine
1/3 cup water

Method :
(1) dissolved gelatine into water and set aside.
(2) bring strawberry puree to boil, then stir in gelatine and simmer over low heat till totally dissolved.
(3) remove strawberry puree from heat and leave it cool.
(4) beat cream cheese untill smooth
(5) then stir in honey & yogurt and beat till well combined.
(6) now, add in strawberry mixture and mix well.
(7) pour batter to the biscuit based springfoam pan and keep refrigerated over night.

my princesses